Köy bilgileri


Tahtoba, Tokat

Tahtoba, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

KÖYÜN ADININ NEREDEN GELDİĞİ BİLİNMEMEKLE BERABER AYDIN'DAN YÖRÜKLÜKYOLUYLA GELİNMİŞTİR.OBALARIN TAHTI olduğundan ismi TAHT-OBA olmuş

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve [yemekleri]. HER KURBAN BAYRAMINDA MUTLAKA GELENEK HALİNE GELMİŞ SAC KAVURMA HER EVDE YAPILIR.SAC KAVURMA,KATMER,ÇÖKELEKLİ,MADIMAK,TOPALAK VB. BAŞLICA YEMEKLERİNDEN BAZILARIDIR.YÖRÜK VE GENELDE AKRABA OLDUKLARINDAN GELENEK,GÖRENEK AYNEN DEVAM ETMEKTEDİR.

Coğrafya

Tokat merkezine 17 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 1984 - ALİ BAL
> 1989 - ALİ BAL
> 1994 - MEHMET BİLECAN
> 1999 - MEHMET BİLECAN
> 2004 - HÜSEYİN BULUT
> 2009-2014 - HÜSEYİN BULUT

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi 1987 DE YAPILAN DÜZENLENEREK FALİYETE GEÇTİ . Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köy camii 1997 yılında yapılmıştır.1997 yılından önce kullanılan camii tarihi eser statüsünde olduğundan koruma altındadır.2007 olarak yazılan cami yapım yılı 1997 olarak düzeltilmiştir.

HÜSEYİN BULUT'UN YAPTIKLARI

2004 yılında göreve başlayan tahtoba köyü muhtarı Hüseyin Bulut'un yapmış oluğu hizmetleri şöyle sıralaya biliriz

1-2500 bin metre kare sulama kanalı yaptırdım. 2-15 yıldır kapalı olan sağlık ocağını hizmete açtım ve evine dönüştürdüm ve bir meğmur arkadaşımız görev yapmaktadır. 3-Kuran kursu yaptırdım 55 bayan talebe ders almaktadır 4-Orköy projesi adı altında 120 haneye güneş enerjisi taktırdım ve kullanılmaktadır. 5-Köy Giriş yolunun 2. asfaltlaması yaptırdım. 6-Devlet yatırımlı köy konağı yaptırdım. 7-Genişleme mahallesine su deposu yaptırdım. 8-Köyümüzde bulunan ilk öğretim okulunda bina ve çevresinde bakım ve onarımlar yaptırdım. 9-Harabeye dönen lojmanların bakım ve onarımları yapılarak hizmete açtım. 10-Yıllardır kapatılan köy giriş yolunu tekrar hizmete açtım 11-Köyümüzde 20 yılı aşkın geri tarihlerdeki çerkin olaylar devam ediyordu ve bu çirkin olyları önlemek için adli makamlara müracaat ederek şanlı jandarmamızın yoğun çalışması sayasinde bu tür olayları önledim Ve üstü kapalı olaylar gün yüzüne çıkmasını sağladım.gibi olayları güvenlik güçleri ile adli makamlarla iş birliği yaparak önledim. 12-Köy mezarlığımıza musalla kılmak için %50 si tabulu arazimi bağışta bulunup taş duvarla çevirip musalla yeri yaptırdım hizmete açtım. 14-mezarlık mevkiinde köyüme 2 parsel olmak üzere 1300m2 lik 2 tane arsa temin ettim ve ayrı ayrı tapulandırdım. 15-Genişleme mahalesine 1 camii inşatı başlattım ve devam etmektedir. 16-Okul mezkiinde 700m2 lik köy tüzel kişiliği adına 1 adet arsa aldım ve tüzel kişilik adına topulatdım. 17-Köy merkezine 2 km uzaklıkta olan SU DÖKÜLEN ALABALIK TESİSİ yol asfaltlama işlemini yapptırdım Faliyete geçmiştir. 18-Köyümüzün kanalizasyon sorununu çözerek arıtma sistemi yaptırdım ve faliyete geçmiştir. 19-Devlet köy işbirliği ile yaptığım hizmetlerim devam edecektir



3 yorum:

  1. Köy de Balık Tesisi tam olarak nerede ?

    YanıtlaSil
  2. 1900'lerin başında bu köyde 25 hanede yaklaşık 260 Ermeni yaşıyordu. Köyde Surp Asdvadzadzin adında bir Ermeni kilisesi ve bir Ermeni okulu vardı. Kayı boyu vs için elinizde deliliniz var mı!?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var kardeşim. Ben bu köylüyüm, gelenek gorenekelerimiz, koyde halen varolan kara çadırlarımız, dedelerimizden babalarımızdan miras geçmişe dair aldigimiz bilgiler... en onemlisi tc kimlik numaramiz ile soyagacimizi sorguladigimizda dedelerimiz ve oncesinin Aydın da Çadıroba, Haymanisin gibi kara çadırlarda Yörük kültürü ile yasadiklarinin kanıtıdır. Sen nasil ki dinini irkini kimligini temelde aile buyuklerinden ogrendin, bizim kanitlarimiz ise dedelerimizin bise aktardiklaridir.
      Saygilar

      Sil